Australische veedrijvershond

Print This Post

alt

 

De Australische veedrijvershond (Engels: Australian Cattle Dog) (ACD) bestaat in de kleuren rood (red speckled) en blauw met tankleur (blue mottled, blue speckled). De geschiedenis van dit hondenras is relatief jong en heeft haar oorsprong in Australië. Een boer, Thomas Hall, fokte van 1840 tot 1870 werkhonden om zijn eigen bedrijf te voorzien. Omdat de geïmporteerde Britse herdershonden het ruwe klimaat in Australië niet aankonden en de halfwilde koeien niet konden hanteren, fokte hij inheemse dingo’s. Het resultaat was een stil werkende heeler, een hond, die de koeien in de hakken beet om ze te drijven.

Na de dood van Thomas Hall, werden zijn bedrijf en de honden verkocht en zo werden zij verspreid. Op het einde van de 19e eeuw stond de ACD in de focus van enkele fokkers. In 1903 stelde Robert Kaleski de rasstandaard op. Schofthoogte 43 tot 51 centimeter, gewicht 16 tot 20 kilogram.
Opvoeding

De Australische veedrijvershond heeft een zeer consequente, maar faire opvoeding nodig. Hij heeft een goede opvattingsgave en leert snel. Een goede opvoeding is een vereiste voor deze hond. Men vermijdt daarmee, dat hij zichzelf of anderen in gevaar brengt. Bovendien heeft een goed opgevoede hond het voordeel van vrijheid. De hond is zonder leiband onder controle te houden en men kan hem overal meenemen. Het is belangrijk onmiddellijk met de opvoeding te beginnen als hij in huis komt. Alleen zo zal hij speels leren wat met het ouder worden maar moeizaam kan aangeleerd worden.
Gebruiksdoel

Familiehond: Het overwegend deel van de Australische veedrijvershond is een familiehond.
Therapiehond: Een cattle dog doet veel dingen met plezier, bv. een bezoek in een tehuis.
Hondensport: Agility (behendigheid), Obedience (gehoorzaamheid), enz.
Een deel van de cattle dogs kan ook vandaag nog bij een kudde koeien werken. Voor de jacht zijn deze honden niet bruikbaar.
Genetische afwijkingen

Heupdysplasie, doofheid en aangeboren oogafwijkingen kunnen bij Australische veedrijvershonden voorkomen.
Bron: Wikipedia

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reacties

    Evenementen

    Er zijn geen aankomende activiteiten op dit moment.

    Videos

    Facebook Like Box